Tegnap – olasz barátainknak köszönhetően – megkóstoltam végre a grappát. Miután kiment a fejemből a hatása, egy kicsit kutakodtam, mit is ittam valójában?
A grappa – törkölypálinka – melynek készítéséhez eredetileg a szőlő préseléséből maradt héját, szárát, szőlőhúst, szőlőlét, esetleg bort használtak fel. Legelterjedtebb Friuli Venezia-Giulia, Veneto, Lombardia, Trentino-Alto Adige és Piemonte régiókban.
Különböző fajtái léteznek:
– fiatal grappa ( grappa giovane)
– érlelt grappa ( grappa invecchiata)
– kiemelkedően öreg grappa ( grappa stravecchia)
– kizárólag fahordóban érlelt grappa ( grappa affinata in legno)
– egyetlen szőlőfajtából előállított grappa ( grappa monovitigno)
– aromatizált grappa ( grappa aromatizzata)
Olaszországban leginkább étkezés után fogyasztják, hogy elősegítse a jó emésztést. Tulipán-alakú, de mindenképpen öblös pohárban szervírozzák, mert ez teszi lehetővé az ital és a levegő megfelelő érintkezését.
Főzés során a fehér húsok (elsősorban sertéshús) készítésénél használják, de szerepet kap lekvárok, spárgával készült ételek előállításában és gyümölcsök (cseresznye, szilva, őszibarack) konzerválásában is. Elterjedt formája a caffé corretto alla grappa (a grappával feljavított kávé) és koktélokban is szívesen alkalmazzák.
Ajánlás:
Ha többet szeretnél megtudni erről a nemzeti italról, ajánlom figyelmedbe az Ízes Itália magazin I.évf.2. számát és a http://hu.wikipedia.org/wiki/Grappa internetes oldalt.
Angolul a http://www.lifeinitaly.com/wines/grappa.asp, http://www.romefile.com/foodanddrink/grappa.php és http://www.clearcreekdistillery.com/products/grappas/?age-verified=5fcc6b75b9 oldalakat.
Legutóbbi hozzászólások